Literatuur
Hij zou enige jaren geleden al een keer komen naar ’t Gors maar toen was hij verhinderd vanwege 4 verstandskiezen die opeens getrokken moesten worden. Hij heeft nu toegezegd zeker te zullen komen: EUS.
Özcan Akyol (Deventer, 1984), ook wel bekend als Eus, is een Nederlandse schrijver, columnist en presentator. Hij debuteerde in 2012 met de semi-autobiografische schelmenroman Eus en ontwikkelde zich daarna tot een creatieve duizendpoot. Hij schreef ook de roman Toerist en later dit jaar verschijnt alweer zijn derde boek Afslag 23. Eus is ook columnist voor verschillende kranten en tijdschriften. Hij schrijft hierin over variërende onderwerpen, van binnenlandse politiek tot ons onderwijssysteem en sport. Hij maakte furore als televisiepresentator met succesvolle titels als De neven van Eus, Sterren op het doek, De geknipte gas, Home of Eus en onlangs nog Eus’ Boekenclub.
Los hiervan presenteert hij zich als literatuur-propagandist, zoals NRC Handelsblad hem noemde en bezoekt hij elke week minimaal één middelbare school in Nederland om jongeren te enthousiasmeren voor het lezen van boeken. Hij wordt ook regelmatig gevraagd om op te treden als dagvoorzitter en interviewer op verschillende evenementen. Daarnaast verzorgt hij wekelijks lezingen over zijn eigen literaire werk in heel Nederland.
Poëzie
Een Bram Roza Festival zonder gedichten is geen echt BRF. We hebben voor 17 juni twee bijzondere en zeer verschillende dichters kunnen strikken.
Ester Naomi Perquin (1980) groeide op in Zeeland maar woont al jaren in Rotterdam. Ze volgde schrijfonderwijs in Amsterdam en werkte jarenlang als gevangenisbewaarder om dat te kunnen betalen. In 2007 debuteerde zij bij Uitgeverij van Oorschot met de dichtbundel Servetten halfstok. Voor haar werk ontving ze onder meer de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Begin 2012 verscheen haar bundel Celinspecties, over het leven achtertralies. Deze b
undel werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2013. In januari 2017 verscheen haar nieuwe bundel Meervoudig afwezig.In 2017 werd ze voor twee
jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands. In 2018 werd de Herman de Coninckprijs aan haar toegekend. In 2019 schreef Perquin het Boekenweekgedicht Moeder.
Perquin schrijft naast gedichten ook essays en korte verhalen, geeft workshops en masterclasses en was jarenlang columnist voor De Groene Amsterdammer. Haar columns zijn verzameld in Binnenkort in dit theater. Ze leverde bijdragen aan onder meer De Gids, Trouw, de Volkskrant en NRC Handelsblad. Ze co-presenteert en programmeert De Nacht van de Poëzie in Utrecht. Met grote regelmaat draagt ze haar werk voor op festivals in binnen- en buitenland. Sinds maart 2015 is Ester Naomi Perquin de vrijdagnacht-presentator van het VPRO programma Nooit meer slapen op Radio 1, waar ze uiteenlopende gasten interviewt over leven en werk.
Gino van Weenen (1986) is performer, schrijver en creatief ondernemer. Begonnen als acteur, maar al snel doorgegaan met schrijven. Met zijn poëzie maakte hij furore in de Nederlandse Poetry Slam. Met brede interesses in kunst en cultuur reikte hij naar de sterren en probeerde hij elk aspect van het spectrum. Organiseren, opleiden, adviseren en doceren over schrijven, hedendaagse kunst en spoken word. Momenteel werkt hij voor een groot aantal Nederlandse centra voor hedendaagse kunst. Gino kwam ter wereld in Gouda maar is inmiddels geworteld in Rotterdam. Hij is spoken word-artiest, presentator, moderator en educator. Via poëzie, literatuur, beeldende kunst en theater probeert hij kijkers en luisteraars mee te nemen naar nieuwe inzichten. Hij stond op diverse festivals, zowel solo als met Poetry Circle Nowhere. Tegenwoordig rekenen vele podia op woorden en gebaren die groter zijn dan de verbeelding. Zijn teksten verschenen in woord en beeld in diverse bloemlezingen en publicaties.