Literatuur

 

Helaas lukt het Özcan Akyol (Eus) dit jaar niet om te komen.

De bekende Rotterdamse schrijver Alex Boogers komt wel naar ’t Gors. Boogers kan smakelijk vertellen over zijn turbulente leven en zijn meeslepende boeken. De karakters in zijn boeken gaan net zoals de schrijver vaak letterlijk en figuurlijk vechtend door het leven. In zijn onlangs verschenen nieuwste boek Wij zijn van diamant spelen twee broers de hoofdrol.

Na een rommelige en soms zelfs gewelddadige jeugd in Vlaardingen werd Boogers een goede vechtsporter en beoefende hij taekwondo, jiujitsu en thaiboksen tot hij een ernstig ongeluk kreeg. Hij studeerde kort rechten en filosofie en nog enige tijd Nederlandse taal- en letterkunde en Indonesische talen. Daarna stortte Boogers zich op het schrijven.

De grote vraag in Wij zijn van diamant is: Waar ligt de grens tussen onuitgesproken liefde en onbemind zijn? Wanneer de 21-jarige William onverwacht naar Seattle vertrekt, reist zijn broer Markus hem achterna. Een paar dagen later wordt het levenloze lichaam van Markus gevonden aan de voet van de Snoqualmie Falls. Voordat William met het lichaam van Markus terugreist naar Vlaardingen krijgt hij bij de receptie van zijn hotel een laatste gift van zijn broer.

Boogers grote doorbraak was in 2010 met de roman De tijger en de kolibrie. Zijn boek Alleen met de goden won de Nederlandse Boekhandelsprijs 2016 en werd genomineerd voor de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2016. Het boek De zonen van Bruce Lee (2020) gaat over een reis die hij met zijn zeventienjarige zoon maakte langs de Westkust van de Verenigde Staten, op zoek naar sporen van Bruce Lee.

Poëzie

Een Bram Roza Festival zonder gedichten is geen echt BRF. We hebben voor 17 juni drie bijzondere en zeer verschillende dichters kunnen strikken.

Ester Naomi Perquin (1980) groeide op in Zeeland maar woont al jaren in Rotterdam. Ze volgde schrijfonderwijs in Amsterdam en werkte jarenlang als gevangenisbewaarder om dat te kunnen betalen. In 2007 debuteerde zij bij Uitgeverij van Oorschot met de dichtbundel Servetten halfstok. Voor haar werk ontving ze onder meer de Anna Blamanprijs, de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs en de J.C. Bloemprijs. Begin 2012 verscheen haar bundel Celinspecties, over het leven achtertralies.

 

Deze bundel werd bekroond met de VSB Poëzieprijs 2013. In januari 2017 verscheen haar nieuwe bundel Meervoudig afwezig.In 2017 werd ze voor twee jaar benoemd tot Dichter des Vaderlands. In 2018 werd de Herman de Coninckprijs aan haar toegekend. In 2019 schreef Perquin het Boekenweekgedicht Moeder.
Perquin schrijft naast gedichten ook essays en korte verhalen, geeft workshops en masterclasses en was jarenlang columnist voor De Groene Amsterdammer. Haar columns zijn verzameld in Binnenkort in dit theater. Ze leverde bijdragen aan onder meer De Gids, Trouw, de Volkskrant en NRC Handelsblad. Ze co-presenteert en programmeert De Nacht van de Poëzie in Utrecht. Met grote regelmaat draagt ze haar werk voor op festivals in binnen- en buitenland. Sinds maart 2015 is Ester Naomi Perquin de vrijdagnacht-presentator van het VPRO programma Nooit meer slapen op Radio 1, waar ze uiteenlopende gasten interviewt over leven en werk.

 

 

 

 

Gino van Weenen (1986) is performer, schrijver en creatief ondernemer. Begonnen als acteur, maar al snel doorgegaan met schrijven. Met zijn poëzie maakte hij furore in de Nederlandse Poetry Slam. Met brede interesses in kunst en cultuur reikte hij naar de sterren en probeerde hij elk aspect van het spectrum. Organiseren, opleiden, adviseren en doceren over schrijven, hedendaagse kunst en spoken word. Momenteel werkt hij voor een groot aantal Nederlandse centra voor hedendaagse kunst. Gino kwam ter wereld in Gouda maar is inmiddels geworteld in Rotterdam. Hij is spoken word-artiest, presentator, moderator en educator. Via poëzie, literatuur, beeldende kunst en theater probeert hij kijkers en luisteraars mee te nemen naar nieuwe inzichten. Hij stond op diverse festivals, zowel solo als met Poetry Circle Nowhere. Tegenwoordig rekenen vele podia op woorden en gebaren die groter zijn dan de verbeelding. Zijn teksten verschenen in woord en beeld in diverse bloemlezingen en publicaties.

Sabine Alders-du Lac is eind december benoemd tot Dichter van de Hoeksche Waard. Iedere maand schrijft ze een gedicht geïnspireerd door de actualiteit of door het weidse landschap van ons eiland

Sabine is al ruim 42 jaar dichter in de Hoeksche Waard. Schrijven voelt voor haar als een noodzakelijke levensvoorwaarde. Ze vertaalt daarbij de indrukken van het dagelijkse leven in woorden en zinnen. Meestal spontaan, maar altijd op een toegankelijke manier omdat ze de verbinding zoekt door indringende gesprekken, natuurbeleving, zingevingsvragen, dingen in de wereld te verwoorden in prozaïsche poëzie of poëtische proza.

Ze is de 5e Dichter van de Hoeksche Waard. De dichter met deze titel besteedt op een poëtische wijze maandelijks aandacht aan bijzondere en actuele gebeurtenissen in de Hoeksche Waard. De benoeming is voor 1 jaar met een optie voor een tweede jaar. De gedichten worden maandelijks geplaatst op diverse websites, in het Kompas en worden voorgedragen op radio Hoeksche Waard. Ook behoren podiumoptredens bij verschillende organisaties tot het werkveld.

 

 

Dichter en schrijver Kamiel Choi (1979) geeft een speciale gedichtenworkshop. Hij is publiceerde poëzie voor volwassenen en kinderen, geeft gedichtenworkshops en staat regelmatig op poëziepodia in heel Nederland.
Kamiel studeerde filosofie in Tilburg en Berlijn. Hij is getrouwd en heeft een dochter van 10, met wie hij het duo ‘Struikeltje’ vormt https://struikeltje.com/

Het vader-dochter-dichtersduo Miru (geb. 2013) en Kamiel Choi (1979) staan samen op podia in het hele land en maken geïllustreerde boekjes met gedichten die je aan het lachen en denken zetten. Kamiel is ook poëzierecensent voor Meander en auteur van romans. Hij blogt in het Nederlands en in het Engels op creativechoice.org