Hoekschewaardse Nacht van de Poëzie

Poëzie, muziek en witte wijn

Vrijdagnacht 7 september 2018

19.30             Old Time Hilbilly Country & Bluegrass muziek van J. Evil Highway

20.00             Opening Nacht van de Poëzie

Op drie locaties optredens van: Ingrid van den Oord, Wim Bauer en Stephan van der Sluijs

Old Time Hilbilly Country & Bluegrass muziek van J. Evil Highway

Optreden: Carel ter Linden

Optreden: Daniël Vis

Optreden: Carmien Michels

Muziek: Door Visser; signeren door dichters

2eOptreden: Carel ter Linden

2eOptreden: Daniël Vis

2eOptreden: Carmien Michels

Muziek: Door Visser; signeren door dichters

Optreden: Roos Rebergen – voordracht en muziek

01.00             Slot avond

De bar is de gehele avond open voor een hapje en een drankje

Neem een trui/jas mee. NB bij slecht weer zijn alle optredens in de tent

Tickets ook bij de ingang van de tent

 

Ticket € 17,50
Passe Partout 3 activiteiten € 44,-

Hoekschewaardse Nacht Van de Poëzie

Daniel Vis

Dichter Daniël Vis (1988) won de finale van het NKPoetry Slam en hij was te zien en te horen op podia als iPoetry, Lowlands, Het gedichtenbal en de Zwarte Cross. ‘Crowdsurfen op laag water’ en ‘Insect Redux’ zijn twee dichtbundels van hem. Hoewel Daniël een nationaal bekende dichter is, heeft hij ook een regionaal tintje: hij is namelijk geboren in Maasdam.

Zijn werk is rauw. ‘Het thema waar ik steeds op uitkom is de plek van het individu in het grote sociale spel dat iedereen speelt. Botsingen tussen een mens en de rest van de wereld. Ik zoek de randen op van wat normaal of betamelijk gevonden wordt’, zegt hij zelf over zijn gedichten. Alles kan voorgedragen worden, vindt hij, ook meer ingewikkelde gedichten. ‘Je mag best wat van het publiek vragen, als het maar met reden is. Er is niets erger dan iemand die moeilijk doet en niks zegt’.

Daniel Vis

Carel ter Linden

We kennen hem allemaal als de dominee die Alexander en Maxima in de echt verbond: Carel ter Linden. Hij is nu met emeritaat en toert als dichter door Nederland. Hij debuteerde met de bundel ‘Om een zin’. ‘De belangrijkste zin van een gedicht is de laatste’, aldus de predikant. Daarin staat wat je zeggen wilt en alle andere regels werken daar naar toe. De bundel had ook ‘Om een laatste zin’ kunnen heten, want verschillende gedichten verraden zijn zoektocht naar zo’n laatste zin, de zin van het leven zelf. Zijn poëzie is toegankelijk, ingetogen en trefzeker geformuleerd en niet gespeend van de nodige relativerende humor.

Carel ter Linden

Carmien Michels

Carmien Michels danst tussen pen en podium, tussen urban en klassiek. Ze studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, schreef twee romans en won meerdere Poetry Slamprijzen. In de finale van het Belgisch Kampioenschap Poetry Slam sleepte ze in 2014 de publieksprijs in de wacht. In januari 2016 won ze het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en in mei 2016 haalde ze brons op het Wereldkampioenschap in Parijs. Sinds november 2016 is ze Europees Kampioen Poetry Slam.

Haar poëziedebuut ‘We komen van ver’, een verwijzing naar onder andere de diverse plaatsen van ontstaan, wordt gekenmerkt door eenvoudig taalgebruik waardoor haar gedichten voor iedereen toegankelijk zijn. In de onderwerpen is ze niet eenkennig; in principe leent elk voorval, elke observatie of gedachte zich voor een behandeling. Erotiek speelt natuurlijk een rol, maar ook humor, zoals in het vertederende ‘Geen schelp helpt me te horen / wat ik in flaporen van verlegen jaren / vergat’.

Carmien Michels

Roos Rebergen (Roosbeef)

Zangeres en dichteres Roos Rebergen, bekend van de band Roosbeef, mocht de laatste editie van Lowlands openen en zag haar nummer ‘Alles draait’ verwerkt worden in een leader van de RVU. Met haar band heeft ze onder meer de Grote Prijs van Nederland gewonnen in de categorie Singer/Songwriter.

De debuutbundel van Roos, ‘Ik ben al 11 jaar geen 16 meer’, valt op door de lange gedichten van meerdere pagina’s, hoewel er ook enkele ultrakorte in staan, van maar twee of drie regels. De stijl is persoonlijk en verhalend. En er zit humor in. Veel gedichten gaan over opgroeien en jeugd, de middelbare school, familieleden.

Roosbief

Wim Bauer

Songteksten werden poëzie en de poëzie werd een passie bij Wim Bauer. In 2011 verschijnt zijn eerste gedichtenbundel met de titel ‘De Tuin van toen’. In 2011 wordt Wim uitgeroepen tot Landschapsdichter van de Hoeksche Waard voor een periode van twee jaar waarin hij steeds meer opduikt in het culturele landschap van de Hoeksche Waard. Zijn tweede gedichtenbundel ‘Honderd meter zon’ ziet eind 2013 het levenslicht. Ritmische gedichten die handelen over dromen, ontmoetingen, verwondering en de schoonheid van het landschap.

Wim Bauer

Stephan van der Sluijs

Stephan van der Sluijs bracht een aantal bundels uit in eigen beheer en publiceerde in verschillende literaire tijdschriften en verzamelbundels. Zijn laatste bundel ‘Tijdlijn’ maakte hij samen met zijn grote liefde José die de woorden versterkte met krachtige illustraties. Stephan was dichter van de Hoeksche Waard van 2012 tot 2016.

Stephan van der Sluijs

Ingrid van den Oord

Naast dichter is Ingrid van den Oord ook beeldend kunstenaar. Haar beeldend werk richt zich op de vraag hoe mensen zich tot elkaar en de snel veranderende maatschappij verhouden, en woelt in de tijdgeest. Ze werkt veel in hout, dat is voor haar een goed uitdrukkingsmateriaal gebleken maar als een werk, een idee, erom vraagt, wordt er ook met ander materiaal gewerkt. In 2013 heeft ze haar debuut poëziebundel uitgebracht, en in aug 2016 haar tweede bundel. In 2017 is er een audiobook uitgegeven van de bundel ‘Kanaalrat’. In 2016 is ze gekozen tot Dichter van de Hoeksche Waard. De gedichten die ze hiervoor schreef zijn onlangs in de bundel Zoet en Zilt uitgebracht.