Tijdens het gehele festival van 6 -12 juli zullen diverse beeldend kunstenaars objecten neerzetten op ’t Gors en in de Graanschuur. Het thema is dit jaar Hoeksche waarden met een kabeljauwse twist. Gekozen is voor Hoeksche waarden vanwege de ontwikkeling naar één gemeente Hoeksche Waard. Deze gemeentelijke herindeling kan consequenties hebben voor de beleving van de Hoeksche Waard. Omdat we ons niet alleen op Hoekschewaardse kunstenaars willen richten en om kunstenaars ook vrij te laten in de interpretatie van het thema is de “kabeljauwse twist” toegevoegd aan het thema. Enthousiast gemaakt door Hans van der Waal en Wim Pak zijn de kunstenaars uit de regio aan de slag gegaan.

 

> Download folder Bram Roza Festival 2019

Reddingseenden omslag door Nicole Verhoeff

Buitenkunst

Bert Gort

Bert Gort studeerde in 1972 af aan de ABK te Rotterdam. Door zijn werk lange tijd niet actief met kunst bezig geweest maar pakte dit als beeldhouwer weer op in 1999.
Leerde bij Adriaan Seelen het vak en deed daar een masterclass.
Sinds 2012 kan ik mij geheel wijden aan de beeldende kunst. In de uitvoering van de beelden die ik maak is het zoeken naar eenvoud, die spanning laat zien of oproept en uitnodigt tot nader onderzoek. De ogenschijnlijke rust die mijn beelden uitstralen kennen een ingehouden onderliggende emotie. De tweedeling, herhaling en de spiegelingen, die ik in veel beelden gebruik, bieden de mogelijkheid de hoofdvorm los te laten en een andere spanning te weeg te brengen. Steen als materiaal is daarbij voor mij een uniek middel om het beeld weer te geven en aan de vorm een extra dimensie toe te voegen.Maar ook andere materialen als metaal en rubber zijn mooie toevoegingen die een geheel andere twist aan de steen kunnen geven.

 

Wim Pak

‘Hoeksche waarden’ op het Gors. Laat uitzichten zien die naar binnen gericht zijn, inzichten dus. De Hoeksche Waard kent een mooi cultuurlandschap, de opgave is om dit op een goede manier te behouden en door te geven. Wim heeft in de jaren ’80 de Rotterdamse kunstacademie doorlopen, en maakt momenteel ruimtelijk werk.

Ton Erwich

Sinds 1996 ben ik als professionele pottenbakker actief, neem deel aan exposities en verzorg cursussen en workshops. Ook dit jaar heb ik me weer laten verleiden een labyrint uit te zetten op het Gors.

Op de UITmarkt ben ik met een kraam aanwezig met schalen, torussen, kommen, en potten.

Bart van Lieshout

Mijn werk gaat over waarneming en hoe wij ons verhouden tot onze omgeving.
Ik onderzoek de mens binnenste buiten. en daarbij neem ik atijd mezelf als uitgangspunt. Onze reacties vormen voor mij de inhoud van mijn werk. Daarbij zoek ik altijd de dialoog op, in het ene geval met mensen en het andere geval met de natuur. Mijn werk vertaalt zich in straattheater, performances, installaties en tekeningen.

Eelse Bies

Cultuurbemiddelaar, initiatiefnemer en voorzitter Stichting Dok-C, Hoekschewaards Platform voor kunst en cultuur. Eigenaar huiskamer Galerie De Opkamer te Maasdam. Beeldhouwer.

Christine Saalfeld (1968 München)

Mijn werk bevat vragen over humanisme, filosofie en kunst in de openbare ruimte. Ik richt me op het onderzoeken en uitbreiden van het concept van de sociale ruimte en de verantwoordelijkheid van de kunstenaar ten opzichte van de openbare ruimte.

Dirk van Lieshout

Beeldend kunstenaar uit Rotterdam. Opleiding gehad aan de academie in Den Bosch en De Ateliers in Amsterdam. Internationaal georiënteerd, heeft gewerkt in onder andere Berlijn, Istanbul en Moengo. Op het BramRozafestival varen zijn boten (analoog aan onderstaande fiets)

Fa. van Buren

Hanneke  Piederiet en Gerard Bogaerds zijn regelmatig als duo aan het werk. Met een beetje goede wil kun je hen echt buren noemen. Geografisch gezien wonen zij aan dezelfde dijk. De Molendijk in Klaaswaal waar Hanneke Piederiet (1955) woont en werkt, vloeit na het kruisen van de A 29 als vanzelf over in de Stougjesdijk te Mijnsheerenland, waar Gerard Bogaerds (1947) zijn creatieve uitvalsbasis heeft. In werkelijkheid verschillen ze zoveel van elkaar, dat de opmerking ‘tegenpolen trekken elkaar aan’ op hen van toepassing is. Als zij solo werken,  werken ze ook met totaal andere materialen. Werken ze samen in de firma, dan vullen ze elkaar wat betreft de technische kennis  zeker aan en versterken ze elkaar in het idee.

Aris Roskam

Sinds de zeventiger jaren bezig met twee en driedimensionale kunsten.
Al het gemaakte is realistisch uitgevoerd en onderwerpen/handelingen in de voorstellingen zijn enigszins absurd van karakter.
bijgevoegde foto van schilderij met titel;”Praagse heer leest een boek terwijl de buren wat defenestreren”.

Herman Lamers (geb. 1956 in Bussum)

Stilstand en beweging, verandering en vervreemding zijn belangrijke uitgangspunten in hetwerk van Herman Lamers. Hij maakt permanente beelden voor gebouwen en openbare ruimtes, zoals pleinen, scholen, vliegvelden en rotondes.

Wim Bauer

Mijn naam is Wim Bauer, dichter – beeldend kunstenaar (ex dichter van de Hoeksche Waard). Na de gedichtenbundels ‘De tuin van toen’ en ‘Honderd meter zon’ schrijf ik aan mijn derde bundel.
Naast het voordragen van gedichten ben ik op een prettige zoektocht naar manieren om poëzie en beeldende kunst te laten samensmelten.

Jos Gielen

Beeldend kunstenaar Jos Gielen creëert bijzondere werken waarin ‘de mens’ duidelijk naar voren komt. Zijn uitgangspunt is dat de ene mens niet zonder de andere mens kan. ‘Samen sterk’ is zodoende een terugkerend onderwerp in zijn werk. Zijn werk kan omschreven worden als abstract en modern. Zijn ontwerpen worden gekenmerkt door het uitbeelden van gestileerde mensengroepen die in een bijna architectonisch verband worden samengebracht. Jos vervaardigt niet alleen kleurrijke schilderijen en bronzen beelden maar ook (tuin)objecten. Daarnaast is toegepaste kunst een gebied waarin hij bekwaam is.
www.josgielen.nl

Graanschuur en /of molen

Jose Ras

Opleiding Academie van Beeldende Kunsten Willem de Koning. Lerarenopleiding Beeldende Vorming aan de hogeschool te Rotterdam.
Mijn schilderijen zijn uit hout en linnen opgebouwd met reliëf. Daarna geef ik de huid structuur en kleur. De inspiratie voor de vormgeving komt meestal uit de natuur, waarin ik oervormen kan ontdekken. Kleur en licht spelen een belangrijke rol en ik kom daarbij tot een bepaalde abstractie.

Ralph van Meijgaard

Ralph van Meijgaard Ralph heeft in de academie in Rotterdam in 1982 afgerond, zijn werk kenmerkt zich door het ­abstraheren van de werkelijkheid, waardoor een nieuwe werkelijkheid ontstaat. Ralph heeft o.a. gewerkt voor de academie in Rotterdam en in ­Suriname. Nu geeft hij o.a. les voor de SKVR.

Nicolien Fiere

Met eerder vertelde verhalen en afbeeldingen uit oude boeken en tijdschriften, creëer ik paper arts.  De paper arts worden opgebouwd uit verschillende lagen en soorten papier. Een metafoor voor het karakter van mensen, dat ook uit meerdere lagen bestaat. Gelimiteerde uitgave in fine art prints.

Marianne Blok

Geboren in Gouda en nu al een groot aantal jaren woonachtig in de Hoeksche Waard.
Mijn passie is schilderen met acryl – en olieverf. 
Ik ben een realistische portretschilder maar daarnaast schilder ik ook abstracten.
Mijn kleuren zijn krachtig en vol waardoor mijn werk herkenbaar geworden is .
Mens en dier schilder ik in opdracht maar mijn nieuwste serie portretten zijn geschilderd met het doel bij verkoop de stichting Orange Babies te steunen.
Echter het belangrijkste is om mensen te proberen te beroeren en ontroeren door de uitstraling van mijn portretten en van mijn kleurgebruik.

Cor Blok

Fotograaf van alledaagse dingen, geplaatst in een ander perspectief. Van landschappen, water, luchten tot objecten en beschimmeld fruit… Overal zijn structuren en andere werelden te ontdekken. Die probeer ik vast te leggen. Daarnaast ligt mijn interesse in de aloude technieken zoals bijvoorbeeld de blauwdruk en fotograferen op film. Het werken met deze technieken laten je meer nadenken over wat je fotografeert en hoe. Immers, de film heeft een vastgestelde lengte. Hoeksche Waarde, met een twist.. De lijnen van het land, en de invloed van de mens in het gebied. De uitzichten van nu en een twist naar het verleden. Alles komt aan bod. Naast de fysieke aanwezigheid van beelden zal ik u ook digitaal het een en ander bieden.