Thema 2024: Je weg vinden
Weet je het nog? De Heinenoordtunnel was dicht en de Haringvlietbrug kon je maandenlang niet over. Welke route nam je om het eiland af te komen en welk oponthoud bracht het met zich mee? In augustus 2023 moest je letterlijk de juiste weg zoeken om de Hoeksche Waard uit te komen.
Over de symbolische interpretatie van je weg vinden, zijn tal van boeken én gedichten geschreven. Lezen brengt je even naar een ander universum. Naast amusement weerspiegelt jouw gekozen tekst vaak je interesse in deelthema’s zoals reizen, het gezin van herkomst, zinvol leven, de betekenis van werk, identiteit en religie. Het leven kun je ook zien als een weg. Zo zingt Stef Bos in het lied De weg Volg niet de aangegeven richting, volg niet de route die je kent, de omweg is veel mooier, je ziet meer langs een weg die je niet kent. Als je reist, kom je op plekken.
Je weg vinden gaat over …
- Letterlijk je weg vinden als je ergens naartoe moet: lopend, met de fiets, met de auto;
- Of figuurlijk je weg vinden, zoals je weg vinden naar jezelf of naar nieuwe vrienden.
Workshops op basisscholen
Dichter van de Hoeksche Waard Sabine Alders gaf op basisscholen in de Hoeksche Waard een workshop rondom het thema van ons festival
Sabine: “Dit prachtige thema als ‘Je weg vinden’ bracht mij De Atlas van de Belevingswereld. In deze atlas is aan de hand van land- en routekaarten de menselijke belevingswereld in kaart gebracht. Deze atlas en het aansluitende routeboek vormen een invalshoek om de kinderen te inspireren om vanuit hun belevingswereld samen een eigen kaart en route te maken. We hebben in de workshops gespeeld met woorden en inzichten om zo een verbinding te creëren tussen de verbeelding, het figuurlijke, en de praktijk van het dagelijks leven. Zo creëren we een verbinding van gedachten – naar woorden – naar vorm en overdracht naar anderen.”
Op ’t Gors zijn naast de gemaakte atlaskaarten in de tent ook linten op ’t Gors te vinden met de woorden die de kinderen op hun ‘route’ hebben gebruikt.
Workshops voor de scholen voortgezet onderwijs
Workshop 1 . Verhalen maken doe je samen door Gino van Weenen
Iedereen heeft een verhaal maar hoe kun je dat het beste vertellen? In deze workshop leer je de woorden te vinden om dit te doen. Samen maar ook alleen maak je van de wereld om je heen wat meer dan gemompel.
Workshop 2. Dans door Dancing Wise
Na een stevige warming-up leer je een toffe dans aan (zoals je vaak ziet in videoclips) op populaire muziek. De workshop is voor zowel jongens als meiden met of zonder danservaring die wel houden van een uitdaging! Je hebt meer moves dan je denkt. 😉
Workshop 3 . Speksteen bewerken door Echt Zelfgemaakt
Speksteen is een zachte steensoort die makkelijk met raspen en vijlen in een bepaalde vorm kan worden gebracht. Tijdens deze workshop leer je van een ruwe steen een hanger, gelukssteen of klein beeldje maken. We starten met het werken met de rasp om je steen tot de juiste vorm te brengen, vervolgens gaan we vijlen en schuren om de steen mooi glad te maken. Tot slot wordt de steen met heel fijn schuurpapier gepolijst en wrijven we hem in met was om de stenen hanger of beeldje mooi te laten glanzen.
Workshop 4 . Fotografie – Standpunt door FotoFie
Kijken, denken, zien en doen! In deze workshop leer je hoe een standpunt je manier van kijken naar je onderwerp beïnvloedt. Voor deze workshop heb je je eigen telefoon nodig!
Workshop 5 . Beeldend door Dennis Happé
Met dit project gaan we de bezoekers van het festival de weg wijzen naar de toekomst. We geven ze een positieve vibe mee. We steunen en inspireren. Dit doen we door het plaatsen van wegwijzers die wijzen naar een selfiespot. De selfiespotter voelt zich ondersteund en klaar voor wat de toekomst zal brengen. Wat wil jij iemand meegeven?