Dit jaar is de dichtersavond op vrijdagavond 2 september 2016. Ook dit jaar is er weer een aantrekkelijk programma samengesteld met de dichters Al Galidi, Hagar Peeters, Marieke Rijneveld en Peter Verhelst.

Nachoem M. Wijnberg

Geboren te: Amsterdam, 13-04-1961

Nachoem M. Wijnberg is dichter, prozaïst en econoom. Hij volgde de opleiding Gymnasium B aan het Maimonides Lyceum in Amsterdam, studeerde Nederlands recht en algemene economie aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna werkte hij als onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar hij in 1990 promoveerde in de Bedrijfskunde. Van 1990 tot 2001 werkte hij als docent aan de Universiteit van Amsterdam en – vanaf 1992 – als hoofddocent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2001 volgde een benoeming tot hoogleraar Industriële Economie en Organisatie aan de Faculteit der Bedrijfskunde, Universiteit van Groningen. In 2005 werd hij benoemd tot hoogleraar Cultureel Ondernemerschap en Management, opnieuw aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam.

Hij debuteerde als dichter in 1989 met de bundel De simulatie van de schepping. Daarna volgden met regelmaat andere bundels, waarvan er vele werden bekroond. Zo ontving hij in 1997 de Herman Gorterprijs (voorGeschenken), in 2004 de Paul Snoek Poëzieprijs (voor Vogels), in 2005 de Jan Campertprijs en een nominatie voor de VSB-Poëzieprijs (voor Eerst dit dan dat), in 2008 de Ida Gerhardtprijs (voor Liedjes), in 2009 de VSB-Poëzieprijs (voor Het leven van) en in 2010 de Gedichtendagprijs (voor Divan van Ghalib).

Gerrit Komrij selecteerde zes van Wijnbergs gedichten voor zijn toonaangevende bloemlezing Nederlandse poëzie van de 19de tot en met de 21ste eeuw. Bij de verschijning van Als ik als eerste aankom (2011) schreef Piet Gerbrandy (in De Groene Amsterdammer, 30 november 2011): ‘Niettegenstaande zijn volstrekte eigenzinnigheid is Wijnberg uitgegroeid tot de belangrijkste stem van zijn generatie, omdat hij raadsels onder woorden brengt die blijkbaar de kern van de tijdgeest raken.’

Hagar Peeters

Hagar Peeters (1972) studeerde Cultuurgeschiedenis en Algemene Letteren aan de Universiteit van Utrecht en was redacteur bij het Historisch Nieuwsblad. Haar performance op het Double Talk-festival in 1997 bleek voor haar de doorbraak: ze werd gevraagd op te treden bij De Nacht van de Poëzie en Crossing Border, nog voordat zij was gedebuteerd. Dat zou gebeuren in 1999, met Genoeg gedicht over de liefde vandaag. Daarna publiceerde ze Gerrit de stotteraar. Biografie van een boef (2001), waarvoor zij de Nationale Scriptieprijs 2001 van Het Parool kreeg.

In 2003 verscheen haar tweede dichtbundel Koffers zeelucht, die werd bekroond met de Jo Peters Poëzieprijs en de J.C. Bloemprijs. Ook verkoos de Poëzieclub ‘Droombeeld’ tot een van de drie mooiste gedichten van het jaar. De bundel werd vele malen herdrukt, onder andere met een CD waarop ze haar gedichten voorleest. In het najaar van 2008 verscheen de bundel Loper van licht. Voor de dichtbundel Wasdom(januari 2011) verzamelde Hagar Peeters haar meest recente poëzie, gecombineerd met een selectie uit de gedichten die ze vóór haar twintigste schreef. In 2014 schreef ze het nawoord voor de jubileumeditie van Harry Mulisch’ Voer voor psychologen. In september 2015 verscheen haar alom geprezen debuutroman Malva (shortlist Fintro Literatuurprijs 2016 en longlist ANV Debutantenprijs 2016).

Marieke Rijneveld

Marieke Rijneveld (1991) is schrijver, muzikant en dichter. Ze studeert poëzie en proza aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Werk van haar is gepubliceerd in onder andere de VPRO Gids, Das Magazin, De Revisor en bij Hard//Hoofd, Passionate Platform, Op Ruwe Planken en De Toneelcentrale. Ze won diverse schrijfwedstrijden en de jaarfinale van de poëzieslag in Festina Lente in Amsterdam. Momenteel werkt Marieke aan haar debuutroman en dichtbundel die bij Uitgeverij Atlas Contact zullen verschijnen. Onlangs is ze door Arie Boomsma in samenwerking met Das Magazin benoemd tot literair talent 2014.

Peter Verhelst

Peter Verhelst (Brugge, 1962) is een Vlaams dichter, romancier, theatermaker en performer

Verhelst debuteerde in 1987 met de dichtbundel “Obsidiaan”. Zijn eerste roman, “Vloeibaar harnas” volgde in 1993. Al op jonge leeftijd was hij sterk geïnteresseerd in boeken en las hij vaak ‘onbegrijpelijke’ zaken als atlassen en encyclopedieën als gewone leesboeken. Later volgde hij de lerarenopleiding in de vakken Nederlands, Engels en geschiedenis waarna hij les gaf in algemene vakken aan het Instituut voor Voeding in Brugge. In 1999 stapte hij uit het onderwijs. Hoewel hij binnen de literatuurwereld bij zijn debuut erkenning kreeg, bleef hij nog geruime tijd leraar Pas in 2000 kwam zijn grote doorbraak er toen zijn roman Tongkat de Gouden Uil en de Jonge Gouden Uil won. Sinds 2006 is hij als regisseur verbonden aan het theaterhuis NTGent. Eind 2009 werd Verhelst aangesteld als Gentse stadsdichter. Hij heeft deze functie bekleed tot eind augustus 2011. Ondertussen bleef Peter Verhelst bezig met roman- en poëziekunst. In 2010 verscheen Huis van de aanrakingen, in 2011 de dichtbundel Zoo van het denken, in 2012 de roman De allerlaatste caracara ter wereld en in 2013 Geschiedenis van een berg, een intrigerende fabel over hoe een gorilla omgevormd wordt tot mens. Hij ontving de Herman de Coninckprijs 2015 voor de dichtbundel Wij totale vlam. Zijn recentste boek, Kunst van het crashen, is verschenen in februari 2015.

Peter Verhelst komt in het seizoen 2015-2016 uit met twee nieuwe producties: Absence en Liefde.

Comments are closed.