Vrijzinnigen Nederland is in 1870 opgericht onder de naam Nederlandsche Protestanten Bond, als reactie op de verrechtsing binnen de Hervormde Kerk. De vereniging wilde met jaarlijkse bijeenkomsten mensen binnen en buiten de kerken bij elkaar brengen om religie, cultuur en wetenschap met elkaar te verbinden.

De afdeling Oud-Beijerland werd in december 1891 opgericht en viert daarom dit jaar haar 125-jarig bestaan. Het jubileumprogramma begint op 4 september o.a. met een bijeenkomst waarin we samenwerken met het Bram Roza Festival. De naam Roza is onlosmakelijk verbonden met onze vereniging. Gerrit Roza (vader van Bram Roza en voormalig directeur van de Openbare MAVO te Oud-Beijerland) was vele jaren onze voorzitter. Los van het feit dat er elke zondagochtend een dienst is in ons gebouw, organiseren we ook diverse andere activiteiten, waar mensen inspiratie in vinden. Dit varieert van lezingen, workshops (o.a. poëzie) tot aan mini-concerten.

Op zondag 4 september sluit het Bram Roza Festival zijn activiteiten af en geeft het stokje over aan de Vrijzinningen om hun jubileumactiviteiten te starten.

Tijdens deze middag wordt, onder leiding van Eelse Bies, de dichter Hoeksche Waard gekozen, vertelt Hanneke Piederiet een prachtig verhaal, wordt symbolisch het stokje overgedragen en als afsluiter is er een kort optreden van rapper Dichter. Een mooie samenwerking van twee organisaties die cultuur hoog in het vaandel hebben.

Comments are closed.