Op 31 augustus 2016, 15.00 uur geeft Annejet van der Zijl een lezing in de Graanschuur. Annejet van der Zijl, schrijfster en historica, groeide op in een lerarengezin in Friesland. Na het gymnasium studeerde ze eerst kunstgeschiedenis in Utrecht en later massacommunicatie in Amsterdam. Na een Masters International Journalism in Londen kwam ze in 1990 terecht bij de toenmalige Haagse Post. 
In 1998 debuteerde ze met Jagtlust, over de gelijknamige Gooise buitenplaats die in de jaren vijftig en zestig uitgroeide tot Nederlands meest roemruchte literaire en artistieke broeinest.

In 2002 verscheen Anna, de biografie van Annie M.G. Schmidt. Dit boek werd genomineerd voor de Gouden Uil en de AKO Literatuurprijs en bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs. Daarnaast vormde Anna de basis voor het scenario van de zevendelige televisieserie Annie M.G., die begin 2010 werd uitgezonden.

In 2004 volgde Sonny Boy. Deze reconstructie van een dramatisch liefdesverhaal tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de NS Publieksprijs en de M.J. Brusse-prijs en won de Littéraire Witte Prijs. De speelfilm van Sonny Boy trok ruim 400.000 bezoekers en werd verkozen tot Nederlandse inzending voor de Oscar voor de ‘beste niet-Engelstalige’ film.

In het voorjaar van 2010 verscheen Bernhard, een reconstructie van de tot dan toe onbekende Duitse achtergrond van Prins Bernhard. Hiermee promoveerde Annejet als historica aan de Universiteit van Amsterdam. Dit boek werd genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs en de AKO Literatuurprijs en werd bekroond met de M.J. Brusseprijs 2011 voor het beste journalistieke boek.

in 2012 kwam het boek Een dag om nooit te vergeten uit. Een boek over de inhuldigingsdag van koningin Beatrix. In 2012 ontvingAnnejet ook de Gouden Ganzenveer.

In 2013 en 2014 kwamen respectievelijk Moord in de Bloedstraat en Gerard Heineken.

31 augustus 2016, 15.00 uur in de Graanschuur,
Marktveld 10 in Nieuw-Beijerland
Entree € 15,00 (leden bibliotheek Hoeksche Waard € 10,00)

U kunt vanaf augustus 2016 kaarten reserveren op deze website.

Comments are closed.